Malagan provinssi itsemurhien kärjessä; MálagaHoy (Leonor García) 15.11.2021

0
45

Itsemurhista on perinteisesti vaiettu. Sen ei kuitenkaan enää katsota olevan oikea lähestymistapa. Tapausten on todettu viime vuosina lisääntyneen eikä niistä vaikeneminen ole niitä ainakaan vähentänyt. Osansa kehityskulkuun on varmasti pandemialla ja sen vaikutuksella jo valmiiksi itsemurhille mahdollisesti altistuneille henkilöille. Nyt halutaan kiinnitettävän näihin huomiota maailmanlaajuisesti. On paljon yksinäisiä vanhuksia sekä sukupuoliväkivallan uhreja. Asiantuntijoiden mielestä asiassa voidaan vain voittaa.

Itsemurha on kansallisella tasolla merkittävin ei-luonnollinen kuoleman syy, johon voidaan saada korjaus. ”Perdidas evitables segun los expertos”. Itsemurha on keskeinen yhteiskunnallinen ongelma, joka koskettaa meitä kaikkia, toteaa ongelmaan perehtynyt psykologi Miguel Guerrero. Siitä vaikenemalla emme sitä ratkaise. Aiemmin ei-luonnollisia kuolemia aiheuttivat eniten liikenneonnettomuudet. Nyt tilanne on muuttunut, osin liikenteen turvallisuuden parannuttua. Tilastoinnissa on ollut myös puutteita. Nykyisellään vuositasolla melkein joka toiselle päivälle voidaan tilastoida itsemurha kuolinsyyksi. Liikenneonnettomuudessa aiheutuneisiin kuolemiin verrattuina itsemurhaluvut ovat kolminkertaiset.

Guerreron mielestä ei pandemian voida katsoa suoranaisesti aiheuttaneen itsemurhia, mutta kyllä lisänneen ahdistusta, stressiä, masennusta ja niin edelleen ja sitä kautta myös itsemurhia. Osansa ovat vaikuttaneet myös alkoholin ja huumeiden käytön kasvu, lomautukset, työttömyys.

Miehet ovat itsemurhien suhteen suurempi riskiryhmä. Kolme neljästä tapauksesta on miehiä. He myös turvautuvat rajumpiin keinoihin, kuten hirttäytymiseen, ampumiseen ja vastaaviin, naisten turvautuessa enemmän esimerkiksi lääkkeiden yliannostukseen. Naisten kohdalla tapaukset useammin jäävät myös yrityksiksi.

Guerrero toivoo, että olisimme kaikki kansalaisina valmiita auttamaan, erityisesti terveydenhoitohenkilökunnan tulisi herätä huomaamaan mahdolliset riskitilanteet kuten lomautukset. ”A los ciudadanos en general les recomienda que mantengan su apoyo social porque actúa como factor de protección.”

Lue tarkemmin!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here