Kahvilan nostalginen infotaulu pelastetaan; MálagaHoy 11.1.2022

0
363

Jos olet joskus käynyt Malagan Plaza de la Constituciónin Café Centralissa kahvilla, olet varmasti nähnyt kyseisen kahvilan seinällä infon kymmenestä eri tavasta tilata kahvi Malagassa. Vanha nostalginen kahvila, jossa minäkin olen monesti käynyt nauttimassa kahvikupposen, lopettaa nyt toimintansa. Kaupunginjohtaja Francisco de la Torre on kertonut kaupungin haluavan pelastaa kyseisen taideteoksen omaisen infokeramiikan etsimällä sille kaupungista uuden sijaintipaikan.

Historiallisen kahvilan Café Centralin omistaja Rafael Prado haluaa lahjoittaa keramiikan. Sen loi aikanaan malagalainen taiteilija Amparo Ruiz de Luna vuonna 1954, kun tarjoilijat suurin piirtein pakottivat asiakkaat tilaamaan kahvinsa siinä esitetyn luokittelun mukaisesti malagalaiseen tapaan. Näin kyseinen taulukko, josta löytyvät kaikki 10 erilaista tapaa tilata kahvi, voidaan pelastaa. Näitä olivat nube, solo, solo corto, mitad, entre corto, sombra, corto, largo, semi largo, no me lo ponga. Vaikka kahvila siis lopettaa toimintansa, se jatkaa elämäänsä malagalaisten puheessa.

Voit halutessasi jakaa kahvilakokemuksiasi alla olevalla lomakkeella muille lukijoille!

Tutustu tarkemmin uutiseen!

Café Centralin infotaulut löysivät jo uuden kodin; MálagaHoy 12.1.2022

Ei kulunut kuin pari päivää siitä kun kahvila sulki ovensa, niin nostalgiset infotaulut löysivät uuden paikkansa. Niistä kaikkein edustavin, josta tuli ”biblia del café malagueño”, tullaan sijoittamaan Peña Juan Brevan, Flamenco-museon julkisivuun Calle Ramón Franquelo 4:ään.

Rafael Prado olisi omien sanojensa mukaan saanut siitä ihan hyvän hinnan, mutta päätyi kumminkin luovuttamaan sen kaupungille sillä ehdolla että se tulee julkisesti nähtäville. Niin asian laita ilmeisesti sitten on Flamenco-museon julkisivulla.

Kaksi muuta taulua on jo sijoitettu Los Olivos -koululle. Taulun latinankieliset versiot käänsi aikanaan latinaksi koulun pappisopettaja Laureano Manrique. Toinen taulu kertoo kahvilan historiasta. Näin säilyttävät uudetkin sukupolvet paikalliset malagalaiset tavat tilata kahvia.

Vuonna 1954, kun kahvista sodan jälkeen oli vielä pulaa, kahvilan silloinen pitäjä, nykyisen isännän isä José Prado halusi välttää kahvin hukkaan heittämistä, kun asiakkaat eivät osanneet kertoa millaista kahvia haluavat. Se johti sitten infotaulun kehittelyyn. Kahvitilauksista saatiin näin yksiselitteisempiä.

Eläkkeelle siirtyvä kahvilan pitäjä toivoo, että jonakin päivänä kahvila vielä heräisi uudelleen henkiin. Nykyisillä vuokratasoilla se ei tainnut oikein kannattaa.

Olé-lehden joulukuun numero mainitsee myös kahvilan ja kertoo sen historiasta.

Lue tarkemmin päivän lehdestä!