14-metrinen valas menehtyi muoviin; MálagaHoy 21.1.2022

0
293

Esteponan rannalta kuolleena löytynyt yli 14-metrinen hetulavalas menehtyi ilmeisesti suupieleensä tarttuneisiin muovijätöksiin. Valas löytyi rannalta viime torstaina ja se oli nähtävästi ollut kuolleena jo pitkälti toista viikkoa, siinä määrin mätänemistilassa se oli lintujen sitä jo nokkiessa. Kalastuksen ei joka tapauksessa voida asiantuntijoiden mukaan katsoa aiheuttaneen valaan kuolemaa.

Ajoittain rannalle ajautuu myös nuoria aliravittuja yksilöitä kuoltuaan ravinnon puutteeseen. Saman tyyppisen kohtalon, muoviin menehtymisen saattavat kokea myös merikilpikonnat. Kyseinen valasyksilö ajautui paikalle ilmeisesti voimakkaiden itävirtausten mukana. Torremolinoksen, Nerjan ja Marbellan rannoilta on tavattu myös joitakin delfiineitä kuolleina. Valaan huonosta kunnosta johtuen sitä ei voida asettaa mihinkään näytteille. Valaasta otetaan poiskuljetuksen yhteydessä joitakin näytteitä geneettisiä tutkimuksia varten.

Kommentti: On tosi ikävää ollut nähdä viime vuosien aikana tapahtunut Välimeren ja sen rantojen saastuminen. Se nousuvesien ja myrskyjen mukana rannoille ajautuva muovi- ja muu roska on vuosi vuodelta vain lisääntynyt. Kaikkein tyhmintä on se, että saastuttaminen huvipursien ja huviristeilijöiden toimesta on osin ihan laillista. Osa kaupungeistakin päästää jätevesiänsä puhdistamattomina mereen. Tätä pahenevaa kehitystä olen voinut olla henkilökohtaisesti viime vuosina todistamassa. Mitä tulee delfiineihin, oli mieltä sykähdyttävää olla viime kesäkuussa todistamassa delfiinien menoa, kun ne ohittivat Los Bolichesin rannan, ei tosin kovin läheltä, mutta yhdessä sitä muiden rannalla olijoiden kanssa ihastelimme. Tältä sivustolta löydätte varmaan myös artikkelin, jossa kerroin, kun kilpikonnat olivat munineet Los Bolichesin rantahiekkaan. Munathan siirrettiin sittemmin Marbellan syrjäisemmälle rauhallisemmalle rannalle turvaan.

Lue tarkemmin!