Idän despotismi; MálagaHoy 14.3.2022

0
255

Alberto González Troyano kirjoittaa siitä kauhun sekaisesta hämmennyksestä, jonka vallassa Eurooppa ja koko länsi nyt on. Hän kirjoittaa siitä, kuinka kautta aikojen on ollut tyranneja ja despootteja, mutta ne ainakin viime vuosisatoina ovat verhoutuneet jonkun aatteen tai uskonnon kaapuun toteuttaessaan tavoitteitaan ja käyttäessään valtaansa. Tällaisia ovat olleet vallankumous, kansakunta, isänmaa, tasa-arvo, kommunismi, siirtomaavallasta eroon pyrkiminen. Jopa Hitler ja Stalinkin kirjoittajan mielestä noudattivat tiettyjä konventioita. Nyt Putinin aloittaman sodan myötä nämä kaikki näyttävät kuin haihtuneen ilmaan.

Nyt mistään ei näytetä pitävän kiinni. Ikäänkuin olisi kyse puhtaasta nihilismistä, jonka Eurooppa joutuu nyt kohtaamaan. Kirjoittaja toteaa, että ikäänkuin Venäjällä olisi ollut horroksessa siemen, Itämaisen despotismin siemen, joka nyt kauhuksemme on lähtenyt itämään. Hän viittaa siinä Karl Wittfogelin julkaisuun Itämaisesta despotismista vuodelta 1957.

Kirjoittaja hämmästelee vielä lopuksi, kuinka tämä kaikki tyrannia vuosisatojen ponnisteluiden ja sivistyksen jälkeen voi olla mahdollista.

Lue tarkemmin!