Malagassa syötiin äyriäisiä ja kalaa mielellään jo 15.000 vuotta sitten; MálagaHoy 8.6.2022

0
46

Malagan provinssin Rincon de la Victorian ja Tesoron luolista tehdyistä arkeologisista löydöistä on voitu päätellä, että jo 15.000 vuotta sitten silloiset Homo sapiensit noudattivat niin sanottua Välimeren ruokavaliota.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on selvittänyt Victorian ja Tesoron luolista tehtyjen löytöjen perusteella uusilla tekniikoilla, että poiketen pohjoisempien seutujen ruokavaliosta paikallisten ruokavalio oli varsin merellinen. Asujaimisto oli keräilijöitä ja metsästäjiä, mutta heiltä ei löytynyt näyttöä esimerkiksi porosta tai biisonista. Sitä vastoin ruokavalioon kyllä saattoi kuulua esimerkiksi kani. Löydöt ajoittuvat paleoliittiseen ja neoliittiseen aikaan. Mitä tulee Iberian niemimaan löytöihin yleensä, vanhimmat luolamaalaukset Malagan Ardalesista ajoittuvat 65.000 vuoden taakse eli ovat siis maailman vanhimpia.

15.000 vuoden takaisen ajan Homo sapiensin ateriaan sisältyi useita kalalajeja, kultaotsa-ahvenia, hammasahvenia, pasureita, monia simpukkalajeja sinisimpukoista kampasimpukoihin ja kotiloihin, rapuja, delfiinejä, vuohia, peuroja, hevosia, villisikoja. Ilveksiä, kettuja, liskoja ei tavattu käyttää ravinnoksi tällä alueella. Aiemmat tutkimukset eivät olleet niin selvästi osoittaneet kalastuksen niin suurta merkitystä kuin nämä uudet tutkimukset.

Lue tarkemmin!

Kommentti: On hauska ajatella, että merellistä paellaa valmistaessamme merellisen ruokavalion juuret voivat viedä hyvinkin kauas historiassa. Tuohon aikaan Pohjois-Eurooppa ja suuri osa keskistä Eurooppaa oli paksun mannerjään peitossa osin aina Ranskaan asti. Varmasti ilmasto Espanjassa oli tuolloin myös viileämpi. Pohjois-Espanjassa saatettiin harjoittaa poronhoitoa. Mannerjään väistyessä poronhoidon opit sitten tulivat ehkä Suomeen saapuvien saamelaistenkin tietoon. Näinkin on arveltu.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here