Meduusavaroitus koko rannikolle; MálagaHoy 11.6.2022

0
43

Meriveden lämpötilan noustua meduusat ovat tulleet lähes metrin korkuisen aallokon lisäksi Malagan provinssin kutakuinkin kaikkien uimarantojen kiusaksi. Niistä on annettu niin sanottu keltainen varoitus, aviso amarillo. Varoitus koskee myös Marbellan rantoja. Kaikki Fuengirolan rannat mainitaan uutisessa. Kaikkiaan meduusoja esiintyy 27 rannalla. Uutiseen liittyvä kartta kertoo osaltaan ongelman laajuudesta. Eri tyyppisiä meduusoja esiintyy nyt alueella pääasiassa kuutta eri tyyppiä.

Pahin niistä on ilmeisesti loistomeduusa, Pelagia noctiluga, joka on noin 20 cm läpimitaltaan ja roosan punainen. Toinen paljon esiintyvä on Välimerellä esiintyvistä suurin, Rhizostoma luteum, jättimeduusa, juurimeduusoihin kuuluva, jonka anatomisen rakenteen sanotaan olevan monimutkaisimpia. Jotkin yksilöt voivat painaa jopa 30 kg ja olla läpimitaltaan 50 cm. Sen pisto ei ole niin paha. Velella velella, purjehtijamaneetti, joka lajinsa puolesta ei edes ole meduusa, vaan polyyppiyhdyskunta. Se on ilmeisesti ns. Portugalin sotalaiva. Se on varsin ikävä, vaikka ei olisikaan pahimmasta päästä.

Uutisen yhteydessä annetaan myös ohjeita meduusan piston varalta. Pistopaikkaa ei pidä hangata mitenkään eikä huuhdella makealla vedellä, vaan suolaisella merivedellä. Jotkut pitävät rannalla mukanaan viinietikkaa huuhtelemista varten. Pistokohta voi vaivata jälkeenpäin pitkiäkin aikoja riippuen meduusalajista. Kohtaan voi jäädä pidempiaikainen arpi.

Yllä olevassa referaatissa on osin omaa kokemusperäistä ja hankittua tietoani, joka ei sisälly itse uutiseen.

Lue tarkemmin!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here