Maanjäristykset ajoivat ihmiset kadulle Granadassa; MálagaHoy 27.1.2021

0
122

Yli 4 richterin toistuvat maanjäristykset panivat eilen 26.1. ennen puolta yötä ihmiset rikkomaan ulkonaliikkumiskieltoa. Tuhannet asukkaat olivat paniikissa. Ihmiset hakivat henkistä tukea naapureiltaan. Osa ajoi autonsa tallista ulos. Yhden ainoan tunnin aikana koettiin ainakin kuusi eri järistystä. Isoimmat kaksi järistystä olivat havaittavissa myös Malagan kaupungissa ja muualla rannikolla. Järistykset tapahtuivat vain 5 kilometrin syvyydessä.

Järistykset olivat jälkinäytöstä voimakkaimmalle 4,4 richterin lauantaiselle järistykselle. Kolme muuta aiempaa olivat alle 3,3 richterin järistyksiä. Useita pienempiä jälkijäristyksiä havaittiin myös.

Kyse on Euraasian ja Afrikan mannerlaattojen noin 4-5 mm suuruisista vuosittaisista liikkeistä toisiinsa nähden. Siirtymiin liittyvät energialataukset purkautuvat ajoittain järistyksinä.

Viime joulukuun alusta lähtien pienempiä on koettu kaikkiaan 281 ja isompia kymmenkunta. Tutkijan käsityksen mukaan useissa peräkkäisissä järistyksissä on kyse eräänlaisesta dominoefektistä.

Pääministeri Pedro Sánchez ja Andalusian pääministeri Juanma Moreno kehottivat ihmisiä rauhallisuuteen.

Lue tarkemmin!