”Gretalaiset” vaihtoivat järjen pelkoon; MálagaHoy 6.11.2021

0
54

Sevillan taloustieteen professori Rafael Salgueiro kyseenalaistaa Greta Thunbergia. Sosioekonomisen mallin, jonka muutosta Greta Thunbergin seuraajat toisinaan vaativat, ansiota on toisaalta koko tapahtunut valtava vaurauden kasvu. Professorin mielestä on myös väärä lähtökohta ajatuskanta, jonka mukaan ihmisten osaksi tuleva vaurauden kasvu olisi nollasummapeliä. Ei joku toinen ole rikas siksi että joku toinen olisi köyhä. Näin saattoi asian laita olla teollisen vallankumouksen aikana.

Esimerkiksi energian käytössä tapahtuneet muutokset ovat merkinneet sadoille miljoonille ihmisille poispääsyä kurjuudesta. Nyt saamme sähköä jo tuulesta ja auringosta ja maalämmöstä.

Rooman klubin ennustukset vuodelta 1972 eivät nekään realisoituneet. Olemme nyt puolessa välissä sitä mainittua sataa vuotta. Väestömäärä on kaksinkertaistunut, bruttokansantulo on 4,5-kertaistunut. Teollisen tuotannon arvo on kasvanut 60% vuodesta 1997. Elintarviketuotanto on lähes kolminkertaistunut.

Professori Salgueiro ei kiellä kasvihuoneilmiötä, vaikka hiukan näyttää sitä vähättelevänkin. Hän näyttää suhtautuvan varsin optimistisesti esimerkiksi kykyymme hallita sähkönkulutuksen kasvua varsinkin kehittyneissä Espanjan kaltaisissa yhteiskunnissa, esimerkiksi mahdollisuuksiin hajauttaa sähköntuotantoa alemmille tasoille.

Hän maalailee myös erityisesti mahdollisuuksia tulevaisuudessa sähkön varastointiin. ”Gretalaisten” pyrkimykset täydelliseen hiilidioksidipäästöiltä välttymiseen hän tyrmää täysin epärealistisina ja pitää sitä järjen vaihtamisena pelkoon. ”No es solo una tarea titánica, sino poco menos que imposible.” ”Por eso el miedo está sustituyendo a la razón, como hemos visto en la cumbre de Glasgow.”

Lue tarkemmin!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here