Tupakointi syynä 3500 syöpään vuosittain Malagan alueella; MálagaHoy 31.5.2022

0
55

Tänään kansainvälisenä syövän vastaisen taistelun päivänä malagalaiset syöpälääkärit varoittavat syöpään sairastumisten räjähdysmäisestä kasvusta alueella. Syöpälääkäri Emilio Alban käsityksen mukaan tupakointi tappaa puolet tupakoitsijoista. Syöpäkuolemien lisäksi tupakointi myötävaikuttaa sydän- ja verisuonitauteihin sekä infarkteihin.

Yli kolmannes syövistä liittyy jollakin tavoin tupakointiin. Mitään muuta keinoa vaikuttaa syöpäkuolleisuuteen ei Alban mielestä ole kuin tupakoinnista luopuminen. Joka vuosi Malagan provinssissa 10.000 ihmistä sairastuu eri tyyppisiin syöpäsairauksiin. Nämä merkitsevät käytännössä ennenaikaisia kuolemia.

Kaikissa tupakoinnin aiheuttamissa sairastumisissa ei ole kyse keuhkosyövästä. Kyseessä voi olla kurkun, erityisesti pään alueen syövät kuten nielun tai kurkunpään tai ruokatorven syövät, haimasyöpä, munuaissyöpä, virtsarakon syöpä.

Viime aikoina syöpien esiintyvyys on yleistymässä naisten keskuudessa naisten tupakoinnin yleistyessä.

Malagan provinssin alueella arvioidaan olevan tupakoitsijoita lähes 300.000. Alueen syöpäjärjestö vetoaa julkiseen valtaan että tupakointi kiellettäisiin kokonaan esimerkiksi Malagan Calle Larioksella, uimarannoilla, kahviloitten terasseilla ja puistoissa ja kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tupakointi aloitetaan varsin varhain, jo 14-vuotiaana. Syöpyhdistyksen (AECC) tietojen mukaan koko maassa tupakoinnin aiheuttamaan syöpään kuolee vuosittain 50.000 ihmistä. Järjestö painottaa myös sitä, kuinka tupakoinnille altistuu valtaosa alle 12-vuotiaista lapsista, joista suuri osa julkisissa tiloissa. Tämä altistuminen myötävaikuttaa myös heidän sairastumiseensa silmätulehduksiin, hengitystietulehduksiin ja astmasairauksiin.

Lue tarkemmin!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here