Lääke löytymässä silmänpohjan ikärappeumaan; MálagaHoy 2.11.2021

0
76

Silmänpohjan ikärappeuma, DMAE (degeneración macular asociada a la edad),tavallisin sokeutta aiheuttava sairaus, tulee monelle yllätyksenä. Vähitellen on vaikeata ajaa yöllä autolla. Esimerkiksi:Potilas ei yhtäkkiä voinutkaan valita baarin ruokalistalta haluamiaan tapaksia, koska ei yksinkertaisesti nähnyt niitä, vaimon ja tyttären nähdessä ne ihan hyvin.

Lääkäri totesi sittemmin hänen näkönsä olevan kahdeksankymppisen, vaikka hänellä oli ikää vain 59. Kyseinen oire ilmenee yleisimmin 60 ikävuodesta lähtien. Se on yleisin sokeutta aiheuttava sairaus.

Kyseinen sairaus vie merkittävältä osin ihmisen toimintakykyä ja autonomiaa. Mitään varsinaista parantavaa hoitoa ei vielä ole, mutta tutkimuksissa uudesta lääkkeestä ollaan saamassa merkittäviä tuloksia. Taudin etenemistä on pystytty hidastamaan jopa 20 prosenttia. Nyt on sitten kyse siitä, kuinka Yhdysvaltain ja EU:n lääkevirasto hyväksyvät lääkkeen otettavaksi käyttöön.

Kyse on siinä mielessä varsin vaikeasta sairaudesta, koska se on kiinteästi yhteydessä yleiseen ikääntymiseen ja silmänpohjan vanheneminen liittyy kiinteästi muuhun vanhenemiseen. Verkkokalvon soluilla on kyky nähdä ja ne ovat kiinteästi yhteydessä aivoihin niiden ottaessa vastaan valoa ja muuntaen sen kuviksi. Verkkokalvon neuronien kyky tulla ravituiksi tiettyjen epiteelisolujen toimesta on ratkaisevaa. Kun näissä prosesseissa kaikki ei mene kohdalleen, syntyy tulehdustila ja ihmisen oma immuunipuolustus voi iskeä liiankin voimakkaasti aiheuttaen vahinkoa.

Sikäli kuin oikein ymmärsin lehden artikkelin, kyseinen molekyyli, jota lääke sisältää, estää tätä liiallista immuunipuolustusta, mikä siis suorastaan myötävaikuttaa sairauden etenemiseen.

Lue tarkemmin!

Kommentti: Tutustuttuani netin lähteissä lähinnä wikipediassa taudin syihin ja yksityiskohtiin, kävi selväksi, kuinka tärkeitä näyttävät olevan hedelmien ja vihannesten osuus ruokavaliossa (yleisesti ns. antioksidantit), samoin kuin liikalihavuuden ja tupakoinnin ja niistä seuraavien sydän- ja verisuonitautien merkitys.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here