Malagassa kirjoitusjärjestelmän alkujuurilla? ;MálagaHoy 30.11.2020

0
433

”Kirjoitusjärjestelmän alkuperä, symbolien taikuus” on kirjan nimi, jossa arkeologi Juan Manuel Gambero kertoo tutkimuksista, joita on tehty Malagan provinssissa neoliittisen kauden kirjoituksiin viittaavista löydöistä.

Gambero löysi osallistuessaan kaivauksiin ensimmäiset ilmeisesti neoliittisen ajan kirjoitukset jo ennen kuin oli täyttänyt 20 vuotta. Oli totuttu siihen että vastaavia löytöjä tehtiin lähinnä Lähi-Idässä ja Vähässä Aasiassa. Nämä löydöt olivat siten aikanaan mullistavia.

Myöhemmin tehtiin lisää samantasoisia löytöjä Benalmádenassa, Ojénissa, Casaresissa, Casabermejassa jne. Sittemmin tehtiin huomattava foinikialaisen kulttuurin löydös Guadalhorcen suistosta.

Tehtiin löytöjä, jotka viittasivat iberikulttuurin ja foinikialaisten symbolikieleen, joihin olisi sekoittunut kreikkalaisia ja egyptiläisiä aineksia. Gambero päätyy analysoituaan aineistoa tutkimuksissaan siihen, että kirjoitustaito olisi kehittynyt näillä seuduilla samanaikaisesti itäisen muinaisen Mesopotamian vastaavan kehityksen kanssa.

Gamberon julkaisema teos on looginen jatko hänen aikaisemmille julkaisuilleen. ”Quiero demostrar que en pleno Neolítico fuimos capaces de inventar una forma de comunicación escrita mediante signos o grafemas que conformaron un código y que, tres mil años después, los íberos fueron los auténticos herederos de aquel sistema”. Iberikulttuuri omaksui ja otti käyttöön, peri 3000 vuotta myöhemmin neoliittisen ajan symbolikielen aineksia.

Hän painottaa sitä että vaikka hänen tutkimuksensa saattavat vaikuttaa subjektiivisilta, niillä on todellinen todistuspohja. Ei tarvitse lähteä kauaksi etelästä, sen dolmeneista ja muista löydöksistä.

”…que he llegado a identificar en cientos de rocas pertenecen a una escritura genuinamente inventada en la Península Ibérica”. Eli kyse olisi nimenomaan Iberian niemimaalla keksitystä ja kehitellystä kirjoitusjärjestelmästä. Hänen käsityksensä mukaan foinikialaisten ja kreikkalaisten oma järjestelmä sitten löi oman leimansa iberien jo kehittämään järjestelmään.

Tutustu alkuperäiseen artikkeliin!