Nini-sukupolvi ja botellonet puhuttavat; MálagaHoy 19.9., 6.10. ja 7.10.21

2
422

19.9. lehden pääkirjoitus kiinnitti huomiota huolestuttaviin tilastoihin, mitä tulee Espanjan nuoremman sukupolven suhtautumiseen kouluttautumiseen ja työhön. Sukupolvea, jota ei kiinnosta kumpikaan (ni estudian ni trabajan) tavataan täällä kutsua nini-sukupolveksi. Vain Italia sijoittuu Euroopan talousyhteisön piirissä Espanjaa huonommin tässä suhteessa.

Peräti 22 prosenttia 18-24-vuotiaista espanjalaisista nuorista jättää sekä opiskelut että työssäkäynnin sikseen. Saksan vastaava prosenttiluku on 9, OCDE:n keskiarvo 14,4%. Yläkoulun kertaajissa Espanja on kärjessä, lukiota käyvissä Tsekin jälkeen vasta kakkosena. Pandemia näyttää vain pahentaneen tilannetta. Erityisen vaikealta tilanne näyttää Andalusiassa.

Lue lisää!

Lukijoiden huolestuminen saa ajoittain heidät kirjoittamaan asiasta yleisönosastoon! Poliitikkoja vaaditaan puuttumaan koulutukseen ja kuten oheisessa yleisönosastokirjoituksessa siihen, miten erityisesti ammatillisen koulutuksen on vastattava yleiseurooppalaisiin haasteisiin. Jos koulu ei vastaa nykyhetken tarpeita, ei se myöskään motivoi.

Yleisönosastokirjoitus 7.10.21 MálagaHoy

Pääkirjoitus 6.10.21 päivän lehdessä pohtii nuorten järjestämien botellonien, ryyppyjuhlien ilmiötä melkein kaikissa maan suurimmissa kaupungeissa. Niissä ei enää olekaan kyse totutuista ongelmista kuten alkoholimyrkytyksistä tai tavanomaisista häiriöistä vaan kyse on vakavammista asioista, nihilistisestä väkivallasta, teräasein toteutetusta väkivallasta, raiskauksista, poliisia vastaan hyökkäämisestä ja niin edelleen.

Olisi selvitettävä, mistä kaikki johtuu. Kyse ei ole vain pandemian jälkikipuilusta, vaan jostain syvemmästä. Onko auktoriteettien kunnioitus menetetty, onko jotain mennyt pieleen tai jäänyt kasvatuksessa tekemättä? Voiko työttömyys ja näköalattomuus vaikuttaa nuorten käytökseen? Joka tapauksessa pääkirjoituksessa todetaan lopuksi, että emme voi jättää ryhtymättä toimenpiteisiin. Jotakin on tehtävä.

Lue lisää!

2 KOMMENTIT

  1. Hyvä yhteenveto ”ei eikä” -jutusta, Risto. Ei kai Suomessa tällaista ole. Yteenvetosi espanjalaisista lehtijutuista ovat minulle arvokkaita, koska en jaksa alkukielisiä juttuja itselleni selvittää.

  2. Hei Olli. Kyllä Suomella taitaa olla vähän samoja ongelmia. OECD:n (OCDE:n) jo vuosia sitten julkaistujen tilastojen mukaan Suomessa on tapahtunut samantyyppistä nuorison syrjäytymiskehitystä kuin monissa Etelä-Euroopan kriisimaissa sekä Irlannissa.Se on tosi surullista kun samanaikaisesti maassamme kärsitään monella alalla pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta ja työntekijöitä yritetään haalia ulkomaita myöten. Olisi kiva tietää, mikä Suomen tilanne tarkkaan ottaen on OECD:n tilastojen mukaan tällä hetkellä.

Comments are closed.