Luz, luces, iluminación, las estrellas, decoración

1
198

”Ja tuli valkeus”. Suurin piirtein näin se aika tunnetussa kirjassa lukee liittyen maailman luomiseen. Jouluun kristityssä maailmassa liitetään valo, ”la luz”, Jeesuksen syntymä ja tähti, joka johdatti tietäjät ”los Reyes Magos de Navidad” seimen luo.

Luz tuo tosin ensiksi mieleen sähkön ja sen hinnan, ”el precio de la luz se ha vuelto a subir”. Taas se sähkön hinta nousi. Espanjalaisille joulu, la Navidad, on tosi tärkeä juhla. On se myös kaupallinen kaikkine toinen toistaan loistokkaampine jouluvaloineen, luces de Navidad.

Iluminación de Navidad, decoraciones de Navidad, guirnaldas de luces estrellas, lámparas (valoketjut, joissa tähtiä tai lamppuja). Ne täyttävät kadut jo varsin aikaisin marraskuussa ja kaupungit melkein kilpailevat niiden paremmuudesta. Kaupunkien lähelle on kehittynyt todellista teollisuutta niiden valmistamiseksi. Niiden rakentelussa ja esillepanossa ei kustannuksia kaihdeta.

Árboles de Navidad” ”löytyy myös joka paikkakunnalta. Tosin ne eivät ole mitään oikeita kuusia, vaan kehikoita, joihin on kiinnitetty tuhansia ledejä, jotka sitten voivat vilkkua monivärisinä. Tavallisia ovat myös jättimäiset joulupallot ”bolas gigantescas de Navidad”, joiden alta pystyy usein kävelemään kuten kuustenkin alta.

Jos olet Espanjassa, voit lähettää kuvia jouluvaloista tai edellä kuvatuista asioista. Katsotaan, voinko julkaista niitä tällä sivustolla. Voit myös kertoa, mikä espanjalaisessa joulussa on erilaista. Ainakin ne omanlaisensa joululaulut.

¡Feliz Navidad!

1 KOMMENTTI

  1. Espanjan jouluvaloja runsaasti Youtubessa eri kaupungeista – ovat lyhyitä kävelyvideoita.
    Haku esim. ’city walks Fuengirola ’ – ovat usein ilman selostusta mutta hyvä laatuisia.
    Espanjaksi haku ’ caminando por la ciudad xxxx’ Suomalaisten tekemiä ei taida olla.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here