Kännykkäriippuvuus, nomofobia vie terapiaan!; MálagaHoy 31.3.24

0
111

Jo puolet terapiaan johtavista tapauksista johtuu kännykkäriippuvuudesta. Potilaiden hoidosta, joita hoidetaan riippuvuudesta, jota internetin, matkapuhelimen tai videopelien pelaaminen aiheuttaa, johtuu puolet nimenomaan kännykän käytöstä. Alaikäisiä heistä on yli kolmannes. Huomattava on, että ongelma ei rajoitu alaikäisiin, vaan joukossa on myös paljon aikuisia. Heistä monet eivät kehtaa turvautua julkisen terveydenhoidon palveluksiin.

Puhutaan nomofobiasta eli oireista, joita ilmaantuu, kun asianomaisella ei ole pääsyä verkkoon tai mahdollisuutta käyttää puhelinta. Termi tulee englannista, no mobile phone. Oireina voi olla sydämentykytys, ahdistuneisuus, paniikkikohtaukset, unettomuus, ehdoton tarve tallentaa sen sijaan, että osaisi nauttia hetkestä. Jatkuva ärsyketulva, aivojen ylikuormitus, aiheuttaa myös välittömän ikävystymisen tunteen heti, kun näytön äärestä poistuu. Alaikäisillä seurauksena on kärsivällisyyden ja keskittymiskyvyn puute ja ärsyyntyvyys. On myös havaittavissa, että masentuneisuuteen taipuvaiset helpommin pakenevat kännykän maailmaan ja ovat siten haavoittuvampia.

Kuvaavaa tilanteen vakavuudelle on, että muutamin paikoin maassa on jo ruvettu asentamaan jalankulkijoille liikennevaloja siten, että kännykkää tuijottavat ne havaitsisivat helpommin eli maan rajaan.

Samoin esimerkiksi Andalusiassa kännykän käyttö koulupäivän aikana muussa kuin opetustarkoituksessa on pääsääntöisesti kielletty.

Asiantuntijat ja terapiatyöntekijät painottavat, että ongelma ja riippuvuustapaukset ovat kasvamaan päin ja perheet sekä potilaat, jotka kääntyvät asiassa julkisen terveydenhoidon puoleen, ovat usein jo varsin epätoivoisia.

Lue tarkemmin!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here