Las doce uvas de la suerte, Nochevieja, Nochebuena

0
119

Vuosi 2023 kallistuu loppua kohden ja valmistaudumme juhlistamaan vuoden vaihtumista eri tavoin. Jotkut haluavat katsella ilotulituksia, fuegos artificiales tai peräti niitä itse pamautella, silläkin uhalla että jonkun silmät ovat vaarassa. Niitä muuten paukutellaan monien ferioittenkin yhteydessä. Paikallaan siis yksi ainoa varoituksen sana, ¡OJO!. Tuon tekstin voit löytää myös paseon penkiltä joka kevät kun niitä maalataan, recien pintado. Jos et siitä ota onkeesi, saat selkäsi mustaksi ja ehkä mielesikin.

Vuoden viimeinen ilta on nimeltään nochevieja. Vaikka eipä se sen vanhempi ole kuin muutkaan illat. Nochebuena meni jo eli jouluaatto.

Espanjassa kokoonnutaan, jos ei jo joulupäivänä, niin uudenvuodenaattona turuille ja toreille juhlimaan. Espanjassa onni löytyy monesta kadunkulmasta arpojen myyjän muodossa ja joulun alla suurista jouluarpajaisista, la lotería de navidad television välityksellä. Niinpä uudenvuodenaaton juhlintaan erityisesti liittyy onnen toivottaminen syömällä vuoden vaihtuessa 12 viinirypälettä, eli yksi joka kellon lyömällä. En ole vielä moista kokeillut. Luulisi että siinä vähintään tulee hikka. Onneksi rypäleet usein nykyään ovat siemenettömiä.

Mainitulla tavalla on yli satavuotiset perinteet. Perinne lähti ilmeisesti alkuun Madridista, missä kaupunkilaiset menivät la Puerta del Solille. Perinne tiettävästi alkoi jo vuonna 1895. Viininviljelijät olivat Alicantessa saaneet hyvän sadon ja halusivat saada sen myytyä. Niinpä väitettiin rypäleiden popsimisen tuovan onnea ja vaurautta. Ja mahdollisesti karkottavan noitia, brujas ja pahuutta, el mal general.

Nykyään on tavaksi tullut nauttia rypäleet aattoaterian päätteeksi perhepiirissä tai sitten torilla suuremmalla joukolla.

Nykyään on jo kaupoissa myytävänä 12 rypäleen rasioita, joissa siemenettömät (uvas sin pepitas) rypäleet ovat nätisti valmiina.

Un Prospero Año Feliz 2024

Lue tarkemmin!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here