Pandemia pahenee Andalusiassa; MálagaHoy 19.1.2021

0

Tartuttavuusluku 100.000 asukasta kohden on saavuttanut Andalusian maakunnassa jo arvot, jotka ylittävät kevään ensimmäisen aallon lukemat. Viimeisen kahden viikon aikana arvo on tuplaantunut. Fuengirolassakin viimeiset lukemat maanantailta 18.1. ovat jo yli 500. Andalusian maakunnan eri provinssien pääkaupungeista vain Jaén ja Sevilla alittavat lukeman, jonka perusteella määräytyy alueelta toiselle liikkumiskielto.

On jo useita kaupunkeja ja alueita, jotka ylittävät 1000 sairastuneen rajan 100.000 asukasta kohden ja joille siis on jo määrätty täydellinen ulkonaliikkumiskielto. Se tarkoittaa sitä, että kodin ulkopuolella liikkuminen on sallittua vain pakottavasta ja perustellusta syystä ja lähes kaikki paitsi ruokakaupat on suljettu.

Tutustu tietolähteeseen tarkemmin!

Kommentti: Ikävä todeta, kuinka pandemiaa ei Andalusian alueella ole saatu hallintaan. Voimme vaan arvailla, miksi tilanne on nyt päässyt niin kovasti pahenemaan. Monen suomalaisillekin tärkeän paikkakunnan osalta ei enää olla kovin kaukana tilanteesta, jossa oltiin keväällä. Kohta, jos käännettä parempaan ei tapahdu, Fuengirolaan ja Mijasiin julistetaan uudelleen täydellinen ulkonaliikkumiskielto. Se tarkoittaa sitä, että poistuttuasi turhaan neljän seinän sisältä, vaikka vaan ulkoilemaan, sinua voidaan sakottaa. Tekisi mieli todeta, että paikalliset sahaavat omaa oksaansa, kun eivät ymmärrä, miten tärkeätä joka vaiheessa olisi noudattaa rajoituksia. Jo syksyllä oli todettavissa, kuinka niin moni ravintola ja yritys oli sulkenut ovensa. Kuinka moni onkaan jo jäänyt työttömäksi yritysten lomauttaessa tai irtisanoessa henkilökuntaansa?

Andalusian hallinto toivoo ihmisiltä omaehtoista karanteenia; MálagaHoy 15.1.2021

0

Jotta maakunta välttyisi maaliskuussa määrätyltä ympärivuorokautiselta ulkonaliikkumiskiellolta, hallinto toivoo ihmisten jäävän kotiin ja välttävän kaikenlaista kokoontumista, yhtä lailla perhepiirissä kuin muutenkin. Tätä on pyytämässä myös Malagan lääkärikollegio. Malagan tartuntaluvut ovat hälyttävät ja sairaalapotilaiden määrä tuplaantui viikon sisällä. Malagan provinssin tartuntaluku 100.000 asukasta kohden on 380, koko Andalusian alueen vastaava luku 360.

Lue tarkemmin!

Espanjalainen tutkija kehittämässä elinikäistä rokotetta virukseen; MálagaHoy 15.1.2021

0

Espanjalainen tutkija Lovainan yliopistosta, Lorena Sánchez Felipe kehittelee keltakuumerokotteen pohjalle koronavirusrokotetta, joka saattaisi luoda vuosia kestävän, ellei peräti elinikäisen suojan koronavirusta vastaan.

Kyseinen kehiteltävä rokote antaisi kaksinkertaisen suojan eli suojan sekä keltakuumetta että koronavirusta vastaan.

Rokotetta voidaan säilyttää 5 asteen lämpötilassa. Kovin pian rokote ei voi tulla käyttöön, koska ihmiskokeet sillä aloitetaan vasta ensi syksynä.

Lue tarkemmin!

Kaksi uutta ärhäkkää virusmuunnosta löytynyt Yhdysvalloista; MálagaHoy 15.1.2021

0

Toinen keskiviikkona USA:sta löytyneistä muuntuneista koronaviruksista on brittiläisen viruskannan tyyppinen, toinen sitä vielä tarttuvampi mutaatio, joka poikkeaa perimältään enemmän. Siksi pelätään, että siihen eivät nykyiset rokotteet tehoaisi.

Enemmän muuttunut virus on levinnyt laajalti Ohion pääkaupungissa lyhyessä ajassa. Sen torjumiseen ei kaupungin patologin käsityksen mukaan riitä liikkumisen rajoitustoimet. Molemmat mutaatiot ovat kotikutoisia eli syntyneet Yhdysvalloissa.

Lue tarkemmin!

Filomenamyrskyn jäljiltä rannoilla isot kunnostustyöt; MálagaHoy 12.1.2021

0

Aurinkorannikon kaupungit aloittelevat rantojensa kunnostusurakoita. Myrsky kohteli pahiten juuri rantoja tuoden niille kaikenlaista roskaa. Esteponan rannoille ajautui runsaasti kasvijätettä ja muuta roskaa, joita nyt raivataan traktoreilla ja muilla työkoneilla. Mijasin rannat ovat kärsineet erityisen pahoin ja kunnostus aiheuttaa ainakin 150.000 euron kulut. Torremolinosissa on kulkeutunut paljon hiekkaa ja palmuja irronnut maasta. Sekä Torremolinosissa että Fuengirolassa myös rantapaseot ja kulkuväylät ovat kärsineet ja vaativat korjausta. Fuengirolassa kärsi pahiten Sohailin linnan edustalla tulvineen Fuengirola-joen uoma. Joen uoman puistikko turmeltui erityisen pahoin.

Lue tarkemmin vahingoista!

Toisaalla lehdessä kerrotaan myös lukuisista onnettomuuksista, joissa myös ihmishenkiä menetettiin. Sattui useita onnettomuuksia, joissa auto tai moottoripyörä ajautui virran vietäväksi. Vakuutusyhtiöt tietävät kertoa lähes tuhannesta vahinkotapauksesta ja neljään miljoonaan euroon yltävistä vahingoista. Eniten vahinkoja tapahtui Mijasissa.

Lue tarkemmin!