Malagan juhannus omistetaan Ukrainalle; MálagaHoy 22.6.2022

0

Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainaan vastustetaan torstai-iltana 22:30 polttamalla Júa-hahmo Malagan Misericordia-rannalla. Samaan juhannuksen viettoon liittyy myös musiikkiesitys. Tapahtumalla halutaan saada ihmisten ajatukset Ukrainaan ja kaikkeen siihen, mitä siellä tapahtuu.

Júa-hahmoa ei nyt polteta ensimmäistä kertaa, vaan se on jokaiseen juhannukseen kuuluva perinne. Nyt juhlimiseen oli vain tullut kahden vuoden tauko. Júan polttamiseen liittyy aina joku asia, jonka yhteiskunta haluaa ”eliminoida” kuten meduusat, laiton asekauppa, kidutus, nälänhätä maailmasta tai lajikato luonnosta. Júa-nuken suunnitelleen Fernando Wilsonin mielestä Ukrainan sota on tällä hetkellä juuri sitä suurinta pahuutta, mistä pitää päästä.

Júa-veistos on 7 metriä korkea ja se on pystytetty 6×6 metriselle jalustalle. Itse polttotapahtumaan kuuluu paljon pyrotekniikkaa ja se kestää noin 11 minuuttia. Sen jälkeen jatketaan musiikilla. Myös muilla rannoilla on juhannukseen liittyvää ohjelmaa, toteaa fiestavastaava valtuutettu Teresa Porras ja kehottaa pitämään hauskaa ja osallistumaan tapahtumiin.

Lue tarkemmin!

Kommentti: Juhannus on alunperin hyvin vanha juhla, johon on aina liittynyt demonien, pahojen henkien ja pahuuden karkottaminen. Itse olen kokenut Los Bolichesin juhannuksen, jossa koko ranta täyttyi paikallisista perhekunnittain siten, että perheet olivat rajanneet oman alueensa rannasta jo hyvin varhain ja tuoneet paikalle grillit ja kaiken tarvittavan, sekä sytyttäneet nuotiot, joiden yli sitten illan mittaan nuoret hyppivät. Asiaan kuului myös ilotulitus, joka sekin on espanjalaiseen juhannuksen viettoon kuuluva perinne. Tapahtuma oli varsin vaikuttava kaikkine savuineen, paloautoineen ja äänimaailmoineen. Ei tule sivuuttaa myöskään sitä juhlimisen riemua, joka siihen liittyi enkä muista, että alkoholilla olisi ollut suurtakaan roolia.

¡Feliz Fiesta de San Juan!

Risto

Malagan yrittäjät tyrmäävät tupakointirajoitukset; MálagaHoy 12.6.2022

0

Malagan kahvila- ja muille yrittäjille eivät kelpaa syöpälääkärien ja syöpäjärjestön ehdottamat tupakoinnin rajoitukset Malagan provinssin alueella. Jos lääkärien ehdotus hyväksyttäisiin, Calle Larioksella ei enää saisi tupakoida ollenkaan, eikä kaupungin kahviloiden terasseilla eikä puistoissa tai rannoilla.

Syöpäjärjestö haluaisi avata keskustelua tupakoinnista ja saada ihmiset paremmin ymmärtämään, että normaalia ja terveellistä olisi tupakoimattomuus ja yhä laajempien alueiden saaminen savuttomiksi olisi tärkeää.

Kuitenkin näyttää siltä, että terveysajattelu törmää talouteen ja vapauskäsityksiin. Vaikka yrittäjät käsittävät, kuinka tupakoinnissa on kyse ihmisen terveyttä vahingoittavasta riippuvuudesta, rajoitukset heidän mielestään puuttuisivat liiaksi kunkin yksilön vapauteen polttaa avoimessa tilassa eikä myöskään olisi oikein kieltää jotakin, joka ei ole laissa kielletty. Terasseillakin saa polttaa paitsi jos ne ovat esimerkiksi kolmelta sivulta suljettuja.

Syöpälääkärit vetoavat puolestaan siihen, että noin 3500 alueen asukasta jäisi sairastumatta syöpään, jos he jättäisivät tupakoimatta. Tämä luku olisi vielä suurempi, jos otettaisiin huomioon tupakoinnin aiheuttamat muut sairaudet.

Lue tarkemmin!

Kommentti: Perun, Ecuadorin ja Kolumbian alueella tupakointi on 5000 vuotta vanha tapa, kuten uutisessa todetaan. Kuitenkin tietooni on tullut, että monet Kolumbiasta Espanjaan muuttaneet eivät voi ymmärtää tupakoinnin yleisyyttä julkisilla paikoilla ja esimerkiksi kahviloiden terasseilla Espanjassa. Näin ei ole asianlaita heidän omassa maassaan. Mitä tulee tupakointiin terasseilla tai rannoilla, ei vieressä istuva voi välttyä rankaltakaan ns. passiiviselta tupakoinnilta kyseisissä paikoissa, joissa välttämättä istutaan ja oleskellaan hyvinkin alle metrin etäisyydellä toisista. Kahviloihin tullaan sitä paitsi usein erityisesti viikonloppuisin viettämään aikaa koko perheen voimin lasten kanssa, jolloin nämäkin altistuvat tupakoinnille tahtomattaan.

Meduusavaroitus koko rannikolle; MálagaHoy 11.6.2022

0

Meriveden lämpötilan noustua meduusat ovat tulleet lähes metrin korkuisen aallokon lisäksi Malagan provinssin kutakuinkin kaikkien uimarantojen kiusaksi. Niistä on annettu niin sanottu keltainen varoitus, aviso amarillo. Varoitus koskee myös Marbellan rantoja. Kaikki Fuengirolan rannat mainitaan uutisessa. Kaikkiaan meduusoja esiintyy 27 rannalla. Uutiseen liittyvä kartta kertoo osaltaan ongelman laajuudesta. Eri tyyppisiä meduusoja esiintyy nyt alueella pääasiassa kuutta eri tyyppiä.

Pahin niistä on ilmeisesti loistomeduusa, Pelagia noctiluga, joka on noin 20 cm läpimitaltaan ja roosan punainen. Toinen paljon esiintyvä on Välimerellä esiintyvistä suurin, Rhizostoma luteum, jättimeduusa, juurimeduusoihin kuuluva, jonka anatomisen rakenteen sanotaan olevan monimutkaisimpia. Jotkin yksilöt voivat painaa jopa 30 kg ja olla läpimitaltaan 50 cm. Sen pisto ei ole niin paha. Velella velella, purjehtijamaneetti, joka lajinsa puolesta ei edes ole meduusa, vaan polyyppiyhdyskunta. Se on ilmeisesti ns. Portugalin sotalaiva. Se on varsin ikävä, vaikka ei olisikaan pahimmasta päästä.

Uutisen yhteydessä annetaan myös ohjeita meduusan piston varalta. Pistopaikkaa ei pidä hangata mitenkään eikä huuhdella makealla vedellä, vaan suolaisella merivedellä. Jotkut pitävät rannalla mukanaan viinietikkaa huuhtelemista varten. Pistokohta voi vaivata jälkeenpäin pitkiäkin aikoja riippuen meduusalajista. Kohtaan voi jäädä pidempiaikainen arpi.

Yllä olevassa referaatissa on osin omaa kokemusperäistä ja hankittua tietoani, joka ei sisälly itse uutiseen.

Lue tarkemmin!

Malagassa syötiin äyriäisiä ja kalaa mielellään jo 15.000 vuotta sitten; MálagaHoy 8.6.2022

0

Malagan provinssin Rincon de la Victorian ja Tesoron luolista tehdyistä arkeologisista löydöistä on voitu päätellä, että jo 15.000 vuotta sitten silloiset Homo sapiensit noudattivat niin sanottua Välimeren ruokavaliota.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on selvittänyt Victorian ja Tesoron luolista tehtyjen löytöjen perusteella uusilla tekniikoilla, että poiketen pohjoisempien seutujen ruokavaliosta paikallisten ruokavalio oli varsin merellinen. Asujaimisto oli keräilijöitä ja metsästäjiä, mutta heiltä ei löytynyt näyttöä esimerkiksi porosta tai biisonista. Sitä vastoin ruokavalioon kyllä saattoi kuulua esimerkiksi kani. Löydöt ajoittuvat paleoliittiseen ja neoliittiseen aikaan. Mitä tulee Iberian niemimaan löytöihin yleensä, vanhimmat luolamaalaukset Malagan Ardalesista ajoittuvat 65.000 vuoden taakse eli ovat siis maailman vanhimpia.

15.000 vuoden takaisen ajan Homo sapiensin ateriaan sisältyi useita kalalajeja, kultaotsa-ahvenia, hammasahvenia, pasureita, monia simpukkalajeja sinisimpukoista kampasimpukoihin ja kotiloihin, rapuja, delfiinejä, vuohia, peuroja, hevosia, villisikoja. Ilveksiä, kettuja, liskoja ei tavattu käyttää ravinnoksi tällä alueella. Aiemmat tutkimukset eivät olleet niin selvästi osoittaneet kalastuksen niin suurta merkitystä kuin nämä uudet tutkimukset.

Lue tarkemmin!

Kommentti: On hauska ajatella, että merellistä paellaa valmistaessamme merellisen ruokavalion juuret voivat viedä hyvinkin kauas historiassa. Tuohon aikaan Pohjois-Eurooppa ja suuri osa keskistä Eurooppaa oli paksun mannerjään peitossa osin aina Ranskaan asti. Varmasti ilmasto Espanjassa oli tuolloin myös viileämpi. Pohjois-Espanjassa saatettiin harjoittaa poronhoitoa. Mannerjään väistyessä poronhoidon opit sitten tulivat ehkä Suomeen saapuvien saamelaistenkin tietoon. Näinkin on arveltu.

Tupakointi syynä 3500 syöpään vuosittain Malagan alueella; MálagaHoy 31.5.2022

0

Tänään kansainvälisenä syövän vastaisen taistelun päivänä malagalaiset syöpälääkärit varoittavat syöpään sairastumisten räjähdysmäisestä kasvusta alueella. Syöpälääkäri Emilio Alban käsityksen mukaan tupakointi tappaa puolet tupakoitsijoista. Syöpäkuolemien lisäksi tupakointi myötävaikuttaa sydän- ja verisuonitauteihin sekä infarkteihin.

Yli kolmannes syövistä liittyy jollakin tavoin tupakointiin. Mitään muuta keinoa vaikuttaa syöpäkuolleisuuteen ei Alban mielestä ole kuin tupakoinnista luopuminen. Joka vuosi Malagan provinssissa 10.000 ihmistä sairastuu eri tyyppisiin syöpäsairauksiin. Nämä merkitsevät käytännössä ennenaikaisia kuolemia.

Kaikissa tupakoinnin aiheuttamissa sairastumisissa ei ole kyse keuhkosyövästä. Kyseessä voi olla kurkun, erityisesti pään alueen syövät kuten nielun tai kurkunpään tai ruokatorven syövät, haimasyöpä, munuaissyöpä, virtsarakon syöpä.

Viime aikoina syöpien esiintyvyys on yleistymässä naisten keskuudessa naisten tupakoinnin yleistyessä.

Malagan provinssin alueella arvioidaan olevan tupakoitsijoita lähes 300.000. Alueen syöpäjärjestö vetoaa julkiseen valtaan että tupakointi kiellettäisiin kokonaan esimerkiksi Malagan Calle Larioksella, uimarannoilla, kahviloitten terasseilla ja puistoissa ja kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tupakointi aloitetaan varsin varhain, jo 14-vuotiaana. Syöpyhdistyksen (AECC) tietojen mukaan koko maassa tupakoinnin aiheuttamaan syöpään kuolee vuosittain 50.000 ihmistä. Järjestö painottaa myös sitä, kuinka tupakoinnille altistuu valtaosa alle 12-vuotiaista lapsista, joista suuri osa julkisissa tiloissa. Tämä altistuminen myötävaikuttaa myös heidän sairastumiseensa silmätulehduksiin, hengitystietulehduksiin ja astmasairauksiin.

Lue tarkemmin!