Helsingin seudulla paikoin korkeampi koronailmaantuvuus; MálagaHoy 19.8.21

0

Aurinkorannikolla koronan ilmaantuvuusluvut ovat viime aikoina olleet laskemaan päin. Vaikka ajoittaisia nousuja on havaittavissa, trendi näyttää nyt olevan parempaan päin. Vastikään alueella siirryttiin rajoituksissa kolmostasolta kakkostasolle. Viimeinen ilmaantuvuusluku oli 390,8 sairastunutta 100000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Lue tarkemmin!

Kommentti: MálagaHoy ei luonnollisesti vertaa ilmaantuvuuslukuja Suomen vastaaviin arvoihin. Meidän on vaan mielenkiintoista todeta, että tälläkin hetkellä esimerkiksi Vantaan arvot ylittävät reippaasti mainitun sikäläisen arvon. Helsingin ilmaantuvuuslukukin 361 ja Vantaan arvo yli 400 ovat lähellä noita arvoja. Fuengirolan arvo oli tänään 19.8. vähän yli 300 tapausta.

Meduusat Aurinkorannikon kiusana; Málagahoy 17.8.21

0

Vaikka pahin meduusojen joukkoesiiintyminen näyttää olevan jo koettu, edelleenkin monen rantaelämästä nauttivan riesana ovat sekä myrkylliset loistomeduusat että jättiläismäisen isot meduusat. Kuluneen kesän aikana erityisesti itätuulet ovat tuoneet rannoille myös erikoisen suuria meduusoja, jotka tosin eivät ole niin pahoja kuin loistomeduusat, joista niistäkin lilanväristen ohella on monia erivärisiä variantteja.

Loistomeduusa, Pelagia noctiluca, löytyy helposti myös google-haulla.

Lue tarkemmin ja katso kuvista!

Maskin käyttö Espanjassa uuteen uskoon; MálagaHoy 25.6.2021

0

Juhannuspäivästä 26.6.2021 lähtien maskin käyttö on ulkona vain rajoitetusti pakollista. Suunenäsuojamaskia tulee edelleenkin käyttää ulkotiloissa tilanteessa, jossa ei voida noudattaa riittävää 1,5 metrin turvaväliä. Tämä tarkoittaa sitä, että maskia tulee pitää mukana myös ulkoillessa siltä varalta että joutuu vastaavaan tilanteeseen. Muussa tapauksessa syyllistyy maskin käytön laiminlyöntiin, mistä voi olla seurauksena 100 euron suuruinen sakko.

Maskia tulee käyttää myös tarvittaessa ruuhkatilanteissa ulkonakin ja luonnollisesti edelleenkin julkisissa sisätiloissa ja kaupoissa, vanhainkodeissa ja vastaavissa tiloissa. Omalla autolla matkustettaessakin maskia tulee käyttää, jos autossa on oman talouden ulkopuolisia henkilöitä.

Lue tarkemmin!

Kommentti: Uusi käytäntö on varmasti suuri helpotus monille. Tosin ulkomaisille turisteille käytäntö voi muodostua ansaksi. Ainakin meille suomalaisille voi olla vaikea hahmottaa sellaisia tilanteita ulkona, joissa maskin käyttö yllättäen olisi pakollista ja sen käyttämättä jättäminen sakotettava asia. Me kun olemme tottuneet siihen, että ulkona ei maskia tarvitse käyttää.

Nyt Espanjaan pelkällä rokotteella; MálagaHoy 7.6.2021

0

Espanja avasi tänään maanantaina 7.6.21 klo 00.00 ovensa maailmalle ja myös sinulle, jos vain olet rokotettu virusta vastaan. Tosin poissuljettuja ovat tietyt rokotteet ja tietyistä maista tulevat matkalaiset.

Intiasta, Brasiliasta ja Etelä-Afrikasta tulevien pitää maahan saavuttuaan olla 10 vuorokauden karanteenissa. Samoin hyväksytään ainoastaan Pfizerin, Modernan, AstraZenecan, Janssenin, Sinopharmin ja Sinovac-Coronavacin rokotteet.

Näin arvioidaan syyskuun loppuun mennessä maahan saapuvan yli 15 miljoonaa turistia.

Lue tarkemmin!

Kommentti: Varmasti tällä maahanpääsyn helpottamisella on maan taloutta elvyttävä vaikutus, koska turismi on Espanjalle varsin merkittävä elinkeino ja työllistäjä. Voidaan kuvitella, että suomalaiselle lapsiperheelle olisi ollut lähes mahdoton ajatus kustantaa Suomessa yli 200€ henkeä kohden maksavat koronatestit, joita tähän asti vaadittiin maahanpääsyn edellytyksenä. Toisaalta voidaan kysyä, ovatko esimerkiksi Andalusian ilmaantuvuusluvut vieläkään riittävän alhaisella tasolla. Esimerkiksi tämänpäiväinen Fuengirolan ilmaantuvuusluku oli 130,4, kun se Hyvinkäällä pyörii 20 tuntumassa.

Espanjan poikkeustila päättyy, rajoituksia puretaan; MálagaHoy 7.5.2021

0

Sunnuntaina 9.5. päättyy Espanjaan koronaviruksen vuoksi julistettu poikkeustila. Se merkitsee samalla vaikeuksia ylläpitää ja päättää rajoituksista itsehallintoaluetasolla.

Monia rajoituksia jää edelleenkin koronasta kärsityn 14 kuukauden jälkeen voimaan. Tarkoitus on purkaa rajoituksia vähitellen, ensimmäisen vaiheen alkaessa sunnuntaina 9.5., toisen kesäkuun alusta ja kolmannen vaiheen 21.6. lähtien kohti normaalioloja, toteaa Juanma Moreno Andalusian keskushallinnosta.

Sunnuntaista lähtien emme rannoilla enää kohtaa rantojen koronavirusturvallisuudesta vastaavia vahteja. Vastuu on nyt rannoilla aikaa viettävillä. Enää ei ole aikarajoituksia rannoille tai uima-altaille. Tosin on kyllä aiheellista suojautua virukselta noudattamalla 1,5 metrin etäisyyksiä, kun ei olla vedessä.

Samoin poistuu öinen ulkonaliikkumiskielto sekä liikkumiskielto Andalusian sisällä muutamaa paikkakuntaa lukuunottamatta. Julkisten massatilaisuuksien, konserttien, teatterin ja vastaavien tapahtumien osallistujamäärät rajoitetaan 300 henkeen sisätiloissa ja 500 henkeen ulkona.

Poikkeuksen näihin sääntöihin muodostavat muutamat paikkakunnat, joissa ilmaantuvuusluku edelleen on yli 1000 tapausta 100.000 asukasta kohden.

Ensimmäisessä vaiheessa kuun loppuun asti on vielä kuitenkin voimassa kahviloiden, baarien ja ravintoloiden osalta 10 henkilön rajoitus terasseille ja 8 henkilön rajoitus sisätiloille. Auki ne saavat olla puoleen yöhön, diskot jopa aamukahteen.

Maskien käyttö säilyy pakollisena, myös rannoilla.

Lue uutinen!

Kommentti: Andalusian koronavirustilanne äityi useaksi viikoksi huonommaksi viimeisten ilmaantuvuuslukujen sittemmin osoittaen taas tilanteen helpottuvan. Päivän lukemat eivät enää paljon poikkea esimerkiksi Hyvinkään vastaavista ilmaantuvuusluvuista. Perjantain 7.5. Fuengirolan lukema jäi 61 tuntumaan. Nähtäväksi jää, poistaako Espanja tai Andalusia lähipäivinä suomalaisilta matkailijoilta velvoitteen alle 72 tuntia vanhasta koronatestitodistuksesta. Finnairillehan nykyään riittää pelkkä rokotustodistus. Nythän jo kohta monilla on näyttää todistus toisestakin rokotuskerrasta.