Lähes 6000 vuoden takaisia löytöjä Antequerasta; MálagaHoy 18.9.2020

0

Rakastuneiden kallion, La Peña de los Enamoradosin läheltä on löytynyt kaksi pääkalloa. Löydöt on voitu jäljittää radiohiili- ja luminisenssimenetelmällä noin 5900 vuoden taakse. Megaliittinen monumentti, jonka suuaukko on suunnattu kyseistä kalliota kohti on mitä ilmeisimmin samalla suunnattu Andalusian vanhinta löydettyä hautapaikkaa kohti. Kyseiseen kallioon liittyy legenda, jonka mukaan rakastunut nuoripari, jonka yhteiseloa heidän vanhempansa eri uskontojen tai eri etnisiin ryhmiin kuulumisen vuoksi ei olisi hyväksynyt, olisi heittäytynyt kallion jyrkänteeltä kuolemaan. Löydön tarkkaa paikkaa ei turvallisuussyistä ole kerrottu julkisuuteen.

Lue tarkemmin lehdestä!

Uusi lääke helpottamaan jälkioireita tai sairastumista; MálagaHoy 18.9.2020

0

Malagalainen tutkijaryhmä on kehittämässä lääkettä, joka voi vähentää tai estää koronainfektion seurauksia. Malagan yliopiston tutkijat ovat saavuttamassa lupaavia tuloksia kehittäessään koronaviruksen tulehdusta kiihdyttäviä reaktioita estävää lääkintää. Projekti on Andalusian hallinnon rahoittama ja se on julkaistu tieteellisessä aikakauslehdessä Cytokine and Growth Factors Review. Tulehdusreaktio, jota esiintyy pahimmissa tartuntatapauksissa, aiheuttaa elimistön puolustusmekanismien sytokiinimolekyylien hallitsemattoman tilan ja monien elimien yhtäaikaisen toimintakyvyttömyyden. Lääke estää solujen liiallisen stressaantumisen. Samantyyppinen ilmiö on havaittavissa esimerkiksi diabeteksessa ja syövässä. Solujen liika stressaantuminen on se avainasia. Siksi suurempi riski myös sairastua koronavirukseen on juuri diabeetikoilla.

Espanjalaiset nanokuitumaskit myydään loppuun; MálagaHoy 5.9.2020

0

Espanjalainen tutkimusryhmä CSIC on kehitellyt nanokuiduista valmistetun suunenäsuojaimen, jota voidaan käyttää jopa 48 tunnin ajan. Ne myytiin heti ensimmäisten erien valmistuttua loppuun. Niitä valmistettiin puolisen tuhatta. Tutkimusryhmää Consejo Superior de Investigaciones Cientificas johtaa José María Lagaron. Nanokuitumallia sovelletaan FFP1, FFP2 ja FFP3-tyypin kirurgisiin maskeihin. Maskit ovat biohajoavia ja antimikrobisia. Niiden filtteriperiaate on mekaaninen tavallisen elektrostaattisen periaatteen asemesta. Jälkimmäisessä, jota lähinnä Kiina tuottaa, käytetään polypropyleeniä. Näitä supermaskeja voi uutisen mukaan tilata myös netistä.

MálagaHoyn uutinen

Olisi kiva nähdä Suomessa vastaavaa kehitystyötä mutta taisivatpa Suomen viranomaiset juuri tilata maskeja Kiinasta, vaikka meillä on kotimaistakin tuotantoa. Siinä se kotimaisen tuotannon ja suomalaisten yritysten suosiminen unohtuu saman tien.

Eilen perjantaina 4.9. maanjäristys Fuengirolan ja Benalmádenan välillä; MálagaHoy 5.9.

0

Eilen perjantaina 4.9. klo 22:07:44 paikallista aikaa havaittiin 4.1 voimakkuuksinen maanjäristys Fuengirolan ja Benalmádenan välisellä rannikkoalueella 60 km syvyydessä. Järistyksen keskus sijoittui 36.5451 leveyspiirille. Järistys ei tiettävästi ole aiheuttanut uhreja.

MálagaHoyn uutinen

Sillivalaita nähty Torremolinoksen edustalla; MálagaHoy 25.8.2020

0

Maanantaina iltapäivällä havaittiin sillivalaspariskunta Torremolinoksen edustalla Los Álamosin kohdalla. Vähältä piti ettei se tullut häirinneeksi rannan uimareita. Silloin tällöin valaita ja toinen toistaan erilaisempia lajeja näyttäytyy Malagan rannikolla siirtyessään Atlantilta Gibraltarin salmen kautta Välimerelle. Kyseinen laji on uhanalainen mutta erityisesti Biskajan lahdella sitä esiintyy runsaammin.

Sillivalas voi olla 20 metriä pitkä ja painaa jopa 60 tonnia täysikasvuisena. Se on sinivalaan jälkeen toiseksi pisin nykyisistä eläinlajeista. Sen hengityssuihku on noin 7 metrin korkuinen.

Lue tarkemmin!