Öinen ulkonaliikkumiskielto harkinnassa; LaOpinióndeMálaga 21.10.2020

0

Eri tahot taittavat peistä siitä, toteutetaanko öinen ulkonaliikkumiskielto Madridin alueella vai koko maassa ja tarvitseeko sitä varten julistaa Madridin alueelle vai koko maahan hätätila. Madridin johto näyttää edellyttävän hätätilan julistusta. Pääministeri odottaa, että Madrid pyytää sitä. Terveysministeri tuntuisi haluavan julistaa ”Toque de quedan” koko maahan. Joka tapauksessa tautitilanne näyttää pahenevan useilla alueilla ja toimenpiteiden laillisuudesta ja laajuudesta kiistellään. Rokote olisi luvassa ennen joulua. Itse termi ”Toque de queda” voidaan ymmärtää ilmaisun ”Te toca a tí de quedarte en casa” pohjalta eli nyt on sinun vuorosi, sinun aika jäädä kotiin.

Toque de queda:lla halutaan välttää kahviloiden ja ravintoloiden täydellinen sulku ja nuorison järjestämästä botelloneja ja sisätiloissa järjestettäviä juhlia suurella joukolla, koska juuri näiden on todettu levittävän tautia.

Lue tarkemmin lehdestä!

Toque de queda – aikarajoitettu ulkonaliikkumiskielto

0

Espanjassa harkitaan nyt ajallisesti rajoitettua ulkonaliikkumiskieltoa Madridin ja monen muunkin autonomian alueelle. On myös väläytetty koko maan kattavaa ulkonaliikkumiskieltoa aamuyön tunneille, esimerkiksi keskiyöstä aamukuuteen. Sitä eivät toisaalta ole suostuvaisia hyväksymään alueet, joilla tautitapauksia ei siinä määrin ole. Alueellisia ulkonaliikkumiskieltoja (confinamientos perimetrales) on harkiten määrätty usean autonomian alueelle. Niiden haittapuoli on luonnollisesti talouden pysähtyminen. Katsotaan, mitä huomiset lehdet asiasta uutisoivat.

Ulkonaliikkumiskielto lisäsi lasten huonoa käytöstä vanhempiansa kohtaan; MálagaHoy 20.10.20

0

Yli puolet vanhemmista myöntää ulkonaliikkumiskiellon aikana lastensa käytöksen huonontuneen. Prosentti vastanneista, joita oli kaikkiaan 1500, totesi huonon käytöksen miltei tuplaantuneen. Selvityksessä haastateltiin 14-18 vuotiaiden lasten vanhempia.

Tutkijoiden mielestä nuorempien 14-16 vuotiaiden huonoon käytökseen, kirosanoilla vastailuun, pitää puuttua heti alkuvaiheessa. Kun se on päässyt alkuun, sitä kehitystä on enää vaikea pysäyttää. Pahimmassa tapauksessa reaktiot voivat äityä uhkailuksi.

Kun ”vittu” (puto) sanaa aletaan käyttää, se sitten liitetään kaikkeen muuhunkin etuliitteenä. Kun teini-ikäinen ei halua osallistua kotitöihin, huonot ruokailutavatkin lisääntyvät. Alkoholin, tupakan ja huumeiden käytön vähennyttyä ulkonaliikkumiskiellon aikana niiden heikon saatavuuden vuoksi, niiden käyttö on uudelleen ryöstäytymässä, käy ilmi selvityksestä.

Olisiko Suomessa samansuuntaista kehitystä? Ainakin kouluväkivalta näyttää lisääntyneen. Lue tarkemmin lehdestä!

Kahviloille lisäaikaa terassien laajennetulle käytölle; MálagaHoy 18.10.20

0

Malagan kaupunki on antamassa lisäaikaa vuoden loppuun lähes 300 kahvilalle käyttää alkuperäistä isompaa terassitilaa. Kevään täyden sulun aiheuttamien tappioiden vuoksi ja sitä seuranneiden tiukkojen väljyysmääräysten aikana kahvilat saivat ilman eri lisäkustannusta käyttöönsä suuremman osan katutilaa. Kahviloiden tulee maksaa kaupungille käyttämästään katutilasta. Nyt tuota lisäveloitusta ei vaadittu, eikä vaadita loppuvuoden aikana. Näin kaupunki haluaa osoittaa ymmärtämystä kahvilasektorin taloudellisille vaikeuksille ja antaa pontta niiden työllistävälle vaikutukselle. Väljyysmääräysten vuoksi mitään suurempaa taloudellista vaikutusta tällä toimenpiteellä ei kuitenkaan näytä olevan.

Kaupunki on vedonnut useaan otteeseen myös verottajaan, jotta tämä olisi joustava kahviloiden suhteen. Suunnitelmissa on kaupungin taholla myös erityisiä taloudellisia tukitoimia kahviloiden vuokrien ja ylläpidon suhteen.

Tämä kaikki osoittaa vaan, kuinka tärkeitä kahvilat kohtauspaikkana ja työllistäjinä ovat espanjalaisessa yhteiskunnassa. Voi vaan kuvitella sitä tilannetta keväällä ulkonaliikkumiskiellon aikaan, kun ne oli kokonaan suljettu ja sittemmin, kun pelkkä ulosmyynti oli ainoastaan sallittu. Tänä aamunakin istuessani Los Bolichesin Florezin sisarusten churreriassa sain todistaa, kuinka moni perheen isä tai äiti haki pussillisen kuumia churroja perheen aamiaispöytään. Täällä Fuengirolassa ei sentään vielä olla tilanteessa, jossa olisi kielletty esimerkiksi saapua churreriaan yli 6-henkisen perheen samaan pöytään.

Lue tarkemmin päivän lehdestä!

Nuorisolle näytettävä koronan pahimmat oireet; MálagaHoy 14.10.2020

0

Carlos Colón osoittaa kolumnissaan nuorten viimeaikaisen käytöksen kaikinpuolisen typeryyden. Kyseinen koronarajoituksista piittaamaton juhlinta ja riehuminenhan ei ole vain espanjalainen ilmiö. Granadan yliopisto vastikään esimerkiksi jouduttiin sulkemaan. Granadan ja muiden kaupunkien tapauksia hän kuvaa typeryyden huipuksi ja itsekkyyden riemujuhlaksi. Hän vertaa ryyppyjuhlien järjestämistä Pieter Brueghel vanhemman kuvaukseen Kuoleman riemuvoitosta. Ohessa kyseinen teos.

Pieter Bruegelin ”Kuoleman riemuvoitto”

Elämme vaikeita aikoja kuvittelemalla toisinaan, etteivät ne koskisi meitä. Kolumnistin mielestä, jos ei järkipuhe, eivät kiellot, eikä sakottaminen poliisinkin ollessa ylityöllistetty auta, ainoa tapa on lisätä pelkoa ja näyttää taudin pahimmat oireet. Vain siten nämä idioottimaisimmatkin nulikat saataisiin ehkä uskomaan, eivätkä näin ainakaan voisi verhoutua tietämättömyyden taakse tai esittää, etteivät olisi tietoisia tekojensa seurauksista.

Lue kolumni!