Malagan provinssi itsemurhien kärjessä; MálagaHoy (Leonor García) 15.11.2021

0

Itsemurhista on perinteisesti vaiettu. Sen ei kuitenkaan enää katsota olevan oikea lähestymistapa. Tapausten on todettu viime vuosina lisääntyneen eikä niistä vaikeneminen ole niitä ainakaan vähentänyt. Osansa kehityskulkuun on varmasti pandemialla ja sen vaikutuksella jo valmiiksi itsemurhille mahdollisesti altistuneille henkilöille. Nyt halutaan kiinnitettävän näihin huomiota maailmanlaajuisesti. On paljon yksinäisiä vanhuksia sekä sukupuoliväkivallan uhreja. Asiantuntijoiden mielestä asiassa voidaan vain voittaa.

Itsemurha on kansallisella tasolla merkittävin ei-luonnollinen kuoleman syy, johon voidaan saada korjaus. ”Perdidas evitables segun los expertos”. Itsemurha on keskeinen yhteiskunnallinen ongelma, joka koskettaa meitä kaikkia, toteaa ongelmaan perehtynyt psykologi Miguel Guerrero. Siitä vaikenemalla emme sitä ratkaise. Aiemmin ei-luonnollisia kuolemia aiheuttivat eniten liikenneonnettomuudet. Nyt tilanne on muuttunut, osin liikenteen turvallisuuden parannuttua. Tilastoinnissa on ollut myös puutteita. Nykyisellään vuositasolla melkein joka toiselle päivälle voidaan tilastoida itsemurha kuolinsyyksi. Liikenneonnettomuudessa aiheutuneisiin kuolemiin verrattuina itsemurhaluvut ovat kolminkertaiset.

Guerreron mielestä ei pandemian voida katsoa suoranaisesti aiheuttaneen itsemurhia, mutta kyllä lisänneen ahdistusta, stressiä, masennusta ja niin edelleen ja sitä kautta myös itsemurhia. Osansa ovat vaikuttaneet myös alkoholin ja huumeiden käytön kasvu, lomautukset, työttömyys.

Miehet ovat itsemurhien suhteen suurempi riskiryhmä. Kolme neljästä tapauksesta on miehiä. He myös turvautuvat rajumpiin keinoihin, kuten hirttäytymiseen, ampumiseen ja vastaaviin, naisten turvautuessa enemmän esimerkiksi lääkkeiden yliannostukseen. Naisten kohdalla tapaukset useammin jäävät myös yrityksiksi.

Guerrero toivoo, että olisimme kaikki kansalaisina valmiita auttamaan, erityisesti terveydenhoitohenkilökunnan tulisi herätä huomaamaan mahdolliset riskitilanteet kuten lomautukset. ”A los ciudadanos en general les recomienda que mantengan su apoyo social porque actúa como factor de protección.”

Lue tarkemmin!

Espanjalaisilla syytä olla ylpeitä maastaan! MálagaHoy 12.11.2021

0

Lehden kolumnisti Mikel Lejarza esittää kolumnissaan että espanjalaisilla olisi monesta syystä aihetta olla ylpeitä maastaan. Mahtaako monikaan maa tarjota niin paljon mahdollisuuksia kansalaisilleen kuin Espanja? Ilmasto on miellyttävä ja monipuolinen. Löytyy vuoristoa, kilometritolkulla rannikkoa, jokia, metsiä. Kulttuuria löytyy joka lähtöön eri muodoissaan, ruokakulttuurista kaupunkikulttuuriin sen aukioineen elämää puhkuen. Löytyy suvaitsevaisuutta toisin ajattelevia kohtaan. Terveydenhoitojärjestelmä on yksi maailman parhaita. Maa on demokraattinen ja vapaa maa, johon mahtuu niin baskit, katalaanit kuin andalusialaiset toinen toisiansa rikastuttaen.

Kuinka moni tänne haluaakaan henkensä uhalla tulla yli merien? Kuitenkin löytyy niitä, jotka ovat valmiita arvostelemaan yhteiskuntaamme ja tapaamme elää vaikka millaisin kommunismisyytöksin. Heille ainoa Espanja, joka heille kelpaa on sellainen maa, jossa he määräävät maailman menosta. Mutta heidän tulisi ymmärtää, että se on oikea Espanja, joka ei ole vain jonkun Espanja, vaan niiden, joille aurinko täällä paistaa, joita sade täällä virkistää ja tämä maa ja meri ravitsee. Cuando comprendan esto, se les pasará el cabreo y tendrán que aprender a sonreir. Kun he sen ymmärtävät, he rauhoittuvat ja oppivat hymyilemään.

Lue tarkemmin!

Kommentti: Mielenkiintoinen kolumni kaiken kaikkiaan ja varmasti on monia espanjalaisia, jotka eivät todella tajua, kuinka hieno maa heillä onkaan, kuinka rikas kulttuuri ja historia ja mahdollisuudet elää omassa maassaan heillä onkaan. Korjattavaakin paljon on eikä sitä käy kieltäminen.

”Gretalaiset” vaihtoivat järjen pelkoon; MálagaHoy 6.11.2021

0

Sevillan taloustieteen professori Rafael Salgueiro kyseenalaistaa Greta Thunbergia. Sosioekonomisen mallin, jonka muutosta Greta Thunbergin seuraajat toisinaan vaativat, ansiota on toisaalta koko tapahtunut valtava vaurauden kasvu. Professorin mielestä on myös väärä lähtökohta ajatuskanta, jonka mukaan ihmisten osaksi tuleva vaurauden kasvu olisi nollasummapeliä. Ei joku toinen ole rikas siksi että joku toinen olisi köyhä. Näin saattoi asian laita olla teollisen vallankumouksen aikana.

Esimerkiksi energian käytössä tapahtuneet muutokset ovat merkinneet sadoille miljoonille ihmisille poispääsyä kurjuudesta. Nyt saamme sähköä jo tuulesta ja auringosta ja maalämmöstä.

Rooman klubin ennustukset vuodelta 1972 eivät nekään realisoituneet. Olemme nyt puolessa välissä sitä mainittua sataa vuotta. Väestömäärä on kaksinkertaistunut, bruttokansantulo on 4,5-kertaistunut. Teollisen tuotannon arvo on kasvanut 60% vuodesta 1997. Elintarviketuotanto on lähes kolminkertaistunut.

Professori Salgueiro ei kiellä kasvihuoneilmiötä, vaikka hiukan näyttää sitä vähättelevänkin. Hän näyttää suhtautuvan varsin optimistisesti esimerkiksi kykyymme hallita sähkönkulutuksen kasvua varsinkin kehittyneissä Espanjan kaltaisissa yhteiskunnissa, esimerkiksi mahdollisuuksiin hajauttaa sähköntuotantoa alemmille tasoille.

Hän maalailee myös erityisesti mahdollisuuksia tulevaisuudessa sähkön varastointiin. ”Gretalaisten” pyrkimykset täydelliseen hiilidioksidipäästöiltä välttymiseen hän tyrmää täysin epärealistisina ja pitää sitä järjen vaihtamisena pelkoon. ”No es solo una tarea titánica, sino poco menos que imposible.” ”Por eso el miedo está sustituyendo a la razón, como hemos visto en la cumbre de Glasgow.”

Lue tarkemmin!

Lääke löytymässä silmänpohjan ikärappeumaan; MálagaHoy 2.11.2021

0

Silmänpohjan ikärappeuma, DMAE (degeneración macular asociada a la edad),tavallisin sokeutta aiheuttava sairaus, tulee monelle yllätyksenä. Vähitellen on vaikeata ajaa yöllä autolla. Esimerkiksi:Potilas ei yhtäkkiä voinutkaan valita baarin ruokalistalta haluamiaan tapaksia, koska ei yksinkertaisesti nähnyt niitä, vaimon ja tyttären nähdessä ne ihan hyvin.

Lääkäri totesi sittemmin hänen näkönsä olevan kahdeksankymppisen, vaikka hänellä oli ikää vain 59. Kyseinen oire ilmenee yleisimmin 60 ikävuodesta lähtien. Se on yleisin sokeutta aiheuttava sairaus.

Kyseinen sairaus vie merkittävältä osin ihmisen toimintakykyä ja autonomiaa. Mitään varsinaista parantavaa hoitoa ei vielä ole, mutta tutkimuksissa uudesta lääkkeestä ollaan saamassa merkittäviä tuloksia. Taudin etenemistä on pystytty hidastamaan jopa 20 prosenttia. Nyt on sitten kyse siitä, kuinka Yhdysvaltain ja EU:n lääkevirasto hyväksyvät lääkkeen otettavaksi käyttöön.

Kyse on siinä mielessä varsin vaikeasta sairaudesta, koska se on kiinteästi yhteydessä yleiseen ikääntymiseen ja silmänpohjan vanheneminen liittyy kiinteästi muuhun vanhenemiseen. Verkkokalvon soluilla on kyky nähdä ja ne ovat kiinteästi yhteydessä aivoihin niiden ottaessa vastaan valoa ja muuntaen sen kuviksi. Verkkokalvon neuronien kyky tulla ravituiksi tiettyjen epiteelisolujen toimesta on ratkaisevaa. Kun näissä prosesseissa kaikki ei mene kohdalleen, syntyy tulehdustila ja ihmisen oma immuunipuolustus voi iskeä liiankin voimakkaasti aiheuttaen vahinkoa.

Sikäli kuin oikein ymmärsin lehden artikkelin, kyseinen molekyyli, jota lääke sisältää, estää tätä liiallista immuunipuolustusta, mikä siis suorastaan myötävaikuttaa sairauden etenemiseen.

Lue tarkemmin!

Kommentti: Tutustuttuani netin lähteissä lähinnä wikipediassa taudin syihin ja yksityiskohtiin, kävi selväksi, kuinka tärkeitä näyttävät olevan hedelmien ja vihannesten osuus ruokavaliossa (yleisesti ns. antioksidantit), samoin kuin liikalihavuuden ja tupakoinnin ja niistä seuraavien sydän- ja verisuonitautien merkitys.

Kuuliaisuus; MálagaHoy 23.10.2021

0

Eduardo Jordá kirjoittaa toimituksen kolumnissa, kuinka helposti meidät kansalaiset on saatu ja ehkä pelottavan helposti saadaan tulevaisuudessakin tottelemaan ylhäältä annettuja käskyjä.

Hän kertoo, kuinka hän puistossa näki miehen maski päällä, vaikka sadankaan metrin säteellä ei näkynyt ketään muita. Voidaan tietysti ajatella, että miehellä oli heikko vastustuskyky, jokin sairaus, mutta ehkä niin ei ollut asian laita. Siihen nähden, kuinka moni maskia käyttää, kyse on silkasta kuuliaisuudesta. Jostain syystä ihmiset vain ovat sisäistäneet, että maskia pitää käyttää aina. Se on ohje, jota pitää kunnioittaa ja totella.

Kirjoittaja ei ole varma, onko tämä hyvä asia. Pandemian myötä hallitukset ovat saaneet käsiinsä pettämättömän työrukkasen, jolla voidaan ihmisiä kontrolloida. Tällainen kontrolli ei jokin vuosi sitten olisi tullut kuuloonkaan.

Joissakin Australian osavaltioissa voidaan satunnaisotannalla ottaa yhteyttä ihmisiin, joiden sitten tulee kuvan lähettämällä osoittaa olevansa kotikaranteenissa. Tällaista painajaismaista dystopiaa olisi esimerkiksi vain viisi vuotta sitten pidetty täysin ennenkuulumattomana.

Hallitukset tietävät nyt, mistä narusta pitää vetää, jotta kansa saadaan tottelemaan; meidän terveytemme, ilmastonmuutos tai mikä tahansa maailmanlopun ilmiö.

Lue tarkemmin!

Kommentti: On kyllä todettava, että maskia täällä pidetään pelkästä tottumuksesta paikoissa, missä sen pitämisessä ei ole mitään järkeä. Autossa yksin ajettaessa, kadulla, jossa ei ole ristin sielua näkyvissä ja raikas meri-ilma olisi terveellisempi hengittää kuin se oma uloshengitysilma. Täällä Andalusiassa maskin käyttö ulkona ei ole enää pakollista kuin ruuhkatilanteessa. Silloin se pitää olla valmiina laitettavaksi. Ilmeisesti ihmiset kokevat sen jatkuvan käytön helpommaksi vaihtoehdoksi ja täällähän ihmiset joka tapauksessa keskustellessa tulevat keskustelukumppaniansa hyvin lähelle.